Ciasta i torty dla alergików

Nietolerancja pokarmowa, czyli nadwrażliwość na niektóre składniki produktów spożywczych objawiająca się negatywną reakcją organizmu na ich spożycie, to powszechnie występujący w społeczeństwie problem, z którym borykają się zarówno dorośli, jak i dzieci. Szczególnie dla tych ostatnich nietolerancja pokarmowa może być wyjątkowo dotkliwa, ponieważ gluten i laktoza, najczęstsze alergeny, zawarte są między innymi w mące i nabiale, a więc produktach, które stanowią kluczowy składnik tradycyjnych wypieków takich jak ciasta i torty. Czy to oznacza, że te i inne desery są poza zasięgiem alergików? Absolutnie nie! Nasza cukiernia dla alergików w Warszawie znalazła sposób na pogodzenie nietolerancji pokarmowych z apetytem na słodkie. Alergia na gluten czy laktozę nie musi już więc oznaczać konieczności rezygnacji z ulubionych łakoci.

Alergie na gluten i laktozę znacznie ograniczają jadłospis, ponieważ wykluczają z niego wiele produktów, a co za tym idzie, również wiele dań, ale nasza cukiernia dla alergików w Warszawie zadbała o to, by nie znalazły się wśród nich ciasta i torty. Mając świadomość tego, że osoby uczulone na gluten nie mogą spożywać żadnych wypieków powstałych na bazie mąki pszennej, zastąpiliśmy ją w naszych przepisach innymi, naturalnie bezglutenowymi mąkami: ziemniaczaną, kukurydzianą, migdałową i ryżową (możliwe śladowe ilości glutenu mogą wynikać z jego obecności w pracowni). Z myślą o osobach uczulonych na laktozę natomiast opracowaliśmy przepisy na wegańskie wypieki, w których zamiast mleka i jego pochodnych (masła, śmietany itp.) stosujemy zdrowe i bezpieczne produkty roślinne: mleko kokosowe i olej kokosowy. Z tych receptur powstają wspaniałe ciasta i torty dla alergików o lekkiej, gęstej i puszystej konsystencji oraz obłędnym smaku, które po prostu rozpływają się w ustach. Zdajemy sobie sprawę z tego, że osoby ze skłonnością do nietolerancji pokarmowych powinny unikać również produktów wysoko przetworzonych i chemicznych dodatków, dlatego staramy się, by nasze ciasta i torty dla alergików były też możliwie ekologiczne.

Nasza cukiernia posiada bogatą ofertę ciast i tortów dla alergików. Praktycznie wszystkie nasze wypieki powstają bez dodatku glutenu (stosujemy produkty naturalnie bezglutenowe, a jego śladowe ilości mogą wynikać jedynie z obecności w pracowni) , osoby unikające tego alergenu mają więc z czego wybierać. Wybór ciast pozbawionych laktozy też jest spory – uczulone na nią osoby mogą sięgnąć chociażby po nasze wegańskie ciasta czekoladowe, kokosowo-waniliowe nerkowniki z karmelem, czekoladowe jagielniki z porzeczkami, karmelowo-bananowe tarty z orzechami, czekoladą i kremem kokosowym czy cytrynowo-limonkowe tarty z matchą. Jesteś uczulony na inny składnik tradycyjnych wypieków? Daj nam o tym znać przy składaniu zamówienia, a postaramy się specjalnie dla Ciebie przygotować  pyszne ciasto bez tego składnika. W naszej cukierni można zamówić też tort bez alergenów, na przykład tort dla alergika na roczek, który będzie wspaniałym zwieńczeniem pierwszych urodzin dziecka. Tort dla alergika na roczek lub jakąkolwiek inną okazję może być pozbawiony dowolnych, wskazanych przez klienta substancji uczulających – wystarczy tylko wcześniej poinformować, jakich składników powinniśmy się wystrzegać, a dopilnujemy, by nie znalazły się one w gotowym wypieku.