Cukiernia bezglutenowa - wymysł czy realna potrzeba rynku?

Nie jestem z Cukru, czyli nasza cukiernia bezglutenowa (gdzie możliwe śladowe ilości glutenu wynikać mogą tylko z jego obecności w pracowni) powstała z myślą o potrzebach ludzi z nietolerancjami pokarmowymi, często świadomych i bardzo aktywnych zawodowo, którzy niekoniecznie mają wystarczającą ilość czasu na pieczenie. Ciasta bezglutenowe kojarzą się z nie najlepszym smakiem, czasem też z całkowicie pozbawionym wartości odżywczych produktem. Do opinii tej przyczyniły się przede wszystkim wszelkie gotowe produkty, które spotykacie na półkach w hipermarketach, gdzie ich skład pozostawia wiele do życzenia, a także chwilowa moda na niejedzenie glutenu i pojawienie się wielu niezwykle słabych przepisów na wypieki bez glutenu, które naprawdę nie dość, że były niesmaczne to też ich wygląd pozostawiał wiele do życzenia.

My obalimy te wszystkie mity i mam nadzieję, że udowodnimy, że nasze miejsce będzie pełne wspaniałych smaków i znajdzie się w przyszłości jako obowiązkowe miejsce na mapie Warszawy, jako cukiernia dla alergików/diabetyków/cukrzyków.

Przede wszystkim proces przygotowania ciasta bezglutenowego nie jest prosty, szczególnie jak nie chcemy stosować różnych ulepszaczy lub gotowych mieszanek bezglutenowych, tylko zrobić coś zdrowego i jednocześnie pysznego. Ciasta bezglutenowe nie urosną tak pięknie jak z mąki pszennej, przy własnych mieszankach trzeba też dokładnie obserwować kwestię pieczenia biszkoptów, bo czas jest różny w zależności od rodzaju mąki, dodanych do niej składników a także piekarnika, czy wielkości biszkoptu. W cieście z pszenicy wrzucamy formę do piekarnika i piecze się zgodnie z przepisem, nieco dłuższy czas pieczenia nie zaszkodzi biszkoptowi, jak zdecydowanie za długo przetrzymamy może się spalić 😊 A w przypadku ciasta bezglutenowego biszkopt może być zbyt suchy, twardy lub kompletnie do wyrzucenia. Pilnowanie procesu pieczenia może być bardzo czasochłonne i wymagać skupienia, stąd miejsce takie jak cukiernia bezglutenowa oszczędza nam czas. Jest jeszcze parę tricków, ale nie możemy zdradzić wszystkiego 😊
cukiernia_bezglutenowa_1
niejestemzcukru_cukiernia_bezglutenowa

Nie martwcie się, to nie tylko cukiernia dla alergików, ale w przyszłości także cukiernia dla diabetyków – musicie jednak pamiętać o dokładnym sprawdzeniu składów produktów, bo nasze ciasta dosładzamy erytrytolem, pojawia się też banan i daktyl. Pełnowartościowa dieta dla cukrzyków powinna zawierać również węglowodany, zwłaszcza te złożone i bogate w błonnik pokarmowy. Fruktoza zawarta w owocach w niektórych rodzajach cukrzycy może mieć negatywny wpływ na zdrowie, dlatego zdecydowanie lepiej wybierać te ciasta, które nie mają w składzie owoców i odpowiadają składowym diety ustalonej ze specjalistą. Przy każdym naszym cieście macie podany dokładny skład oraz wartości odżywcze kawałka, zapraszamy do lektury😊.

Dzięki temu, że bardzo precyzyjnie sprawdziliśmy naszych dostawców i przy każdym odbiorze zamówienia sprawdzamy jakość składników zwyczajnie ich próbując, to mamy dużo większy wpływ na dopilnowanie tego, że smak ciasta będzie bardzo dobry. W naszym miejscu używamy dużej ilości owoców i czasem to samo ciasto może mieć nieco innych smak, bo zależy to od tego, jak bardzo dojrzały będzie owoc, który znajdzie się w danym wypieku. Przy stosowaniu świeżych składników takie drobne różnice mogą się zdarzyć.

W naszej ofercie jest już dużo pozycji wegańskich, więc śmiało możemy napisać, że jesteśmy także tytułowani jako  cukiernia wegańska.  Między inny naszą misją jest przekonanie Was do tego, że wszelkie ciasta wegańskie, ciasta bezglutenowe, które nie zawierają dodatku glutenu oraz  ciasta bez cukru białego jako dodatku mogą być naprawdę smaczne. Nie trzeba się faszerować wysoko przetworzoną żywnością z toną białego cukru, aby poczuć prawdziwość ciasta. Spróbujcie naszej szarlotki, a przekonacie się, że smakuje jak ta prawdziwa u babci, a do tego będzie zdrowa.

niejestemzcukru_ciasta_bezglutenu