Właściwości erytrytolu

You are currently viewing Właściwości erytrytolu

Na każdym kroku spotykamy się z obecnością dużej ilości cukru w produktach. Czytając składy wielu wyborów, na szczycie składników znajdujemy cukier. Nie dziwi nas jego obecność w sosach, wyrobach garmażeryjnych, pieczywie, pastach rybnych czy wędlinach. Niestety coraz częściej cukier jest na szczecie listy wymienianych składników. Zbyt duża ilość białego cukru w diecie może prowadzić do wielu chorób i schorzeń. Zaczynając od próchnicy, poprzez cukrzycę oraz nadciśnienie czy też choroby serca.

Większa wiedza dotycząca szkodliwości białego cukru, powoduje poszerzenie świadomości konsumentów, którzy chcą ograniczać ilość cukru w diecie, zwłaszcza w przypadku młodych ludzi, gdzie nadwaga już w młodzieńczych latach może mieć bardzo zły wpływ na zdrowie w przyszłości. Wpływa także na wypracowanie złych nawyków żywieniowych.

Aby jednak nie rezygnować ze smaku pysznych słodkości, ciast i tortów, coraz części szukamy zastępstwa w postaci zdrowych słodkich przekąsek, czy też ciast bez cukru, które są bez dodatku białego cukru. Jednym z najbardziej popularnych zamienników i tym samym nazwanym „ najzdrowszym cukrem świata” jest erytrytol.

Erytrytol związek chemiczny służący jako substancja słodząca. Jest mniej słodki od cukru białego, jego słodkość w stosunku do sacharozy określa się na 70-80%. Przyjmuje się, że jest to słodzik bez kalorii. W organizmie człowieka nie ma enzymów odpowiedzialnych z jego trawienie, więc w formie niezmienionej wydalany jest z organizmu wraz z moczem. Erytrytol to substancja w 100% bezpieczna, w tym także dla kobiet w ciąży oraz małych dzieci. Ma zerowy indeks glikemiczny, dzięki czemu jest polecana w przypadku osób chorych na cukrzycę, gdyż nie wpływa na podniesienie poziomu cukru we krwi. W przeciwieństwie do cukru erytrytol nie powoduje próchnicy, gdyż nie jest fermentowany przez bakterie znajdujące się w jamie ustnej. Erytrytol nie pozostawia gorzkiego posmaku, jak niektóre słodziki, wyczuwalny jest tylko przyjemny lekko orzeźwiający smak. Słodzik ten występuje w naturze np. w niektórych owocach, winie, grzybach czy owocach morza. Na skalę przemysłową pozyskuje się go jednak w procesie bezpiecznej reakcji drożdży z gliceryną lub dawniej z glukozą. Światowa organizacja zdrowia (WHO) uznała erytrytol za całkowicie bezpieczny, nawet przy codziennym spożyciu. Nie powoduje on wzdęć czy tez biegunek. Ma także działanie antyoksydacyjne – neutralizuje wolne rodniki, zapobiegając starzeniu się organizmu.

Dzięki zdrowym zamiennikom cukru białego, każdy może cieszyć się smakiem chciałoby się napisać ciast bez cukru, tortów bez cukru, ale takie nie istnieją, za to bez dodatku cukru już tak 🙂 Powstają nowoczesne cukiernie bez cukru, które stosują zamienniki cukru białego i proponują swoim klientom szeroki zakres słodyczy bez cukru, (bez dodatku cukru) które są zdrowe, pyszne i jednocześnie słodkie 🙂