Właściwości zdrowotne daktyli

You are currently viewing Właściwości zdrowotne daktyli

Daktyle, czyli owoce daktylowca, od wieków stanowiły ważny składnik diety w wielu kulturach na całym świecie. Do dziś docenia się ich niezwykły smak. Daktyle są tak słodkie, że niewiele owoców może się z nimi pod tym względem równać, a do tego mają posmak karmelu, co tylko podkreśla ich oryginalny charakter, dlatego wielu współczesnych cukierników, którym bliska jest idea prostego, czystego składu, chętnie stosuje je w swoich recepturach. Ale to nie wszystko, czym mogą się pochwalić te egzotyczne owoce. Poza walorami smakowymi powszechnie znane są także właściwości zdrowotne daktyli.

Jakie właściwości zdrowotne mają daktyle?

Daktyle można spożywać w postaci świeżej lub suszonej, a także w postaci produktów pochodnych takich jak syropy. Najzdrowsze są oczywiście świeże daktyle. Zawierają one duże ilości witamin, zwłaszcza z grupy A i K, oraz minerałów takich jak wapń, żelazo, magnez, fosfor i potas, a do tego stanowią dobre źródło antyoksydantów neutralizujących wolne rodniki i w ten sposób zmniejszających ryzyko rozwoju różnych chorób oraz błonnika pobudzającego perystaltykę jelit i dzięki temu wpływającego korzystnie na pracę przewodu pokarmowego. Jeśli chodzi suszone daktyle i ich właściwości zdrowotne, to niemal nie ustępują one pod tym względem świeżym daktylom, jednak różnią się od nich nieznacznie kalorycznością i intensywnością smaku – im bardziej wysuszony owoc, tym więcej w nim kalorii i słodyczy. Najmniej właściwości zdrowotnych ma syrop daktylowy, czyli sok pozyskiwany z daktyli, ponieważ część ze wspomnianych wcześniej składników odżywczych, zawartych w świeżych i suszony owocach, traci w procesie ich przetwarzania, ale nawet wtedy możemy w nim znaleźć sporo cennych witamin i minerałów.

Do jakich wypieków wykorzystujemy daktyle?

Niezwykłe walory smakowe i zdrowotne daktyli sprawiły, że owoce te znalazły szerokie zastosowanie w wielu kuchniach świata. My też chętnie po nie sięgamy, często stosując je jako organiczny słodzik, który w połączeniu z erytrytolem, maltitolem i syropem z agawy nadaje naszym cukierniczym wyrobom prawdziwie słodki, a przy tym naturalny smak. Daktyle znajdziesz między innymi w naszym cieście czekoladowym, batonie a’la snickers, jagielniku z porzeczkami, nerkowniku owocowym z karmelem i jagodami acai oraz torcie o smaku mango z kremem śmietankowym, karmelem, bezą i owocami. Każdy z tych wypieków cechuje niepowtarzalny, jedyny w swoim rodzaju smak i duża zawartość cennych składników odżywczych – w dużej mierze jest to właśnie zasługą daktyli.