Alergeny w ciastach ze sklepów sieciowych

You are currently viewing Alergeny w ciastach ze sklepów sieciowych

Nietolerancje pokarmowe to poważny problem zdrowotny, który według oficjalnych szacunków może dotyczyć nawet połowy społeczeństwa. Niestety do najczęstszych alergenów pokarmowych należą takie produkty jak mleko i jego pochodne oraz mąka pszenna, jęczmienna i orkiszowa, będące składnikami tradycyjnych słodkich wypieków dostępnych w typowych, sieciowych cukierniach i sklepach spożywczych.

Alergeny pokarmowe występujące w ciastach, czyli wspomniane wcześniej mąki i nabiał, zawierają gluten i laktozę – to dlatego są tak szkodliwe. Gluten zaburza trawienie i uszkadza błonę śluzową jelita cienkiego, szczególnie niebezpiecznych jest dla osób chorych na celiakię, laktoza natomiast nie wchłania się i nie rozkłada u osób z zaburzoną hydrolizą. Spożycie produktów zawierających te składniki może więc wywołać wzdęcia, nudności, bóle brzucha i inne nieprzyjemne, a czasami nawet niebezpieczne objawy, dlatego sklepy sieciowe zawsze informują o alergenach pokarmowych w ciastach dostępnych w ich ofercie. Często jest ich naprawdę dużo. Lista alergenów pokarmowych obecnych w tradycyjnych ciastach sprzedawanych w sklepach sieciowych liczy niekiedy kilkanaście pozycji, z których pierwsze zajmują najczęściej właśnie laktoza i gluten. Na kolejnych możemy znaleźć jaja, sezam, miód oraz różnego rodzaju orzechy, włącznie z migdałami.

Na szczęście istnieją też cukiernie takie jak nasza, które nie ograniczają się do informowania klientów o alergenach pokarmowych w ciastach, ale wychodzą naprzeciw ich potrzebom i specjalnie dla nich przygotowują wypieki pozbawione uczulających składników. Nasza oferta obejmuje szeroki wybór nie zawierających dodatku glutenu, wegańskich wypieków – od ciasta czekoladowego po nerkownik kokosowo-waniliowy z karmelem i dodatkiem morwy białej – w których nie ma ani dodatku glutenu, ani nabiału, podobnie jak jaj, sezamu i miodu. Dla wszystkich tych składników znaleźliśmy bezpieczne zamienniki. Staramy się, aby lista alergenów pokarmowych obecnych w naszych ciastach była jak najkrótsza, chętnie modyfikujemy też ich receptury według sugestii klientów, dopasowując się do ich potrzeb, dzięki temu nasze wypieki są nie tylko pyszne, ale też zdrowe i bezpieczne dla wszystkich.