Jak nie marnować żywności?

Jak nie marnować żywności?

Czy zdarza Ci się wyrzucić jakiś produkt ponieważ stracił ważność, a Ty nie zdążyłaś/eś go wykorzystać? Pewnie wiele osób tak ma. Ale czy marnowanie żywności musi być normą w XXI wieku? Dlaczego nie warto marnować żywności i jak temu zaradzić? Poniżej znajdziecie kilka odpowiedzi na te pytania.

Marnowanie żywności jest ogromnym problemem, który dotyka przede wszystkim mieszkańców Europy i Ameryki Północnej. Przeciętnie wyrzucamy aż do 115kg jedzenia rocznie! Skala wyrzucanego jedzenia (przede wszystkim w Stanach Zjednoczonych) jest ogromna – wynika to z pewnością z faktu, że żywność jest tania, przez co traci na wartości dla ludzi. Podczas gdy w krajach wysoko rozwiniętych do koszy trafia aż 1,3mld ton jedzenia rocznie, to w wielu rejonach świata brakuje pożywienia. Niestety Polska spośród krajów europejskich zajmuje wysokie miejsce, bo aż 5 jeśli chodzi o marnowanie żywności. Średnio marnujemy 9mln ton jedzenia rocznie, z czego 2mln wyrzucają indywidualni konsumenci – reszta marnuje się na każdym z poziomów łańcucha dostaw: podczas produkcji i uprawy, podczas obróbki i magazynowania, podczas przetwórstwa i pakowania, podczas przygotowywania dla klienta w restauracjach. Najczęściej wyrzucanym produktem jest pieczywo – następnie owoce, warzywa, nabiał i wędliny, czyli produkty o krótkim terminie przydatności. Marnowanie i wyrzucanie jedzenia jest nie tylko nieetyczne i nieekonomiczne, ale również przekłada się na gospodarkę żywnościową. Skala problemu jest przeogromna – Organizacja Narodów Zjednoczonych postawiła za cel, aby do 2030 roku ograniczyć marnowanie żywności. Sytuacja może i powinna ulec poprawie – w Polsce aż 60% Polaków przyznaje się do marnowania żywności, co świadczy o tym, że widzą problem. Dzięki rosnącej świadomości możemy zatrzymać tę wielką machinę i próbować powtrzymać wyrzucanie i marnowanie żywności. Poniżej kilka pomysłów na to jak temu zaradzić.

Być może nie mamy wpływu na marnowanie żywności przy całym łańcuchu dostaw – ale mamy wpływ na nasze zakupy! Możemy być świadomymi konsumentami i odpowiedzialnie wybierać produkty. Zanim wybierzemy się do supermarketu przede wszystkim sprawdźmy zawartość naszych półek i lodówki, aby uniknąć dublowania produktów. Przygotuj listę zakupów, najlepiej opierając ją o jadłospis na najbliższy tydzień. To pomoże uniknąć problemu zostającego jedzenia, a co za tym idzie – wyrzucania go. Nie dajmy się również chwytom marketingowym, które atakują nas na każdym kroku. Najczęściej wyrzucamy żywność, ponieważ mamy jej za dużo – dlatego promocje typu „kup 3, zapłać za 2” nie powinny przyciągać Twojej uwagi, jeżeli istnieje ryzyko że nie zostaną one wykorzystane. 

Ważnym punktem jest również przechowywanie żywości. Oczywiście już w supermarkecie sprawdzajmy produkty, które kupujemy – czy jest długa data ważności oraz w jaki sposób najlepiej takie produkty przechowywać. Warzywa najlepiej przechowywać w dolnej szufladzie lodówki, a wędliny kupione w foliowym woreczku najlepiej przełożyć do pojemnika lub zawinąć w papier. Korzystaj również z pudełek próżniowych, które pozwolą przechowywać żywność bez dostępu do powietrza, dzięki czemu produkty będą miały przedłużoną świeżość i trwałość nawet 3-krotnie! Sprawdzaj również temperaturę w lodówce i dostosuj ją do ilości produktów, które przechowujesz. 

Jeśli jednak zdarzy Ci się, że zostały jakieś produkty, które mają krótki termin przydatności, to improwizuj! Wykorzystaj to co masz w lodówce do zrobienia posiłku. Z pozostałych warzyw możesz zrobić sałatkę lub mogą Ci posłużyć jako dodatki do jajecznicy. Z pozostałych owoców można zrobić sorbet, lub wykorzystać do kremu na ciasto bez cukruTorty bez glutenu  czy zdrowe babeczki dla dzieci bez cukru. Wędlinę możesz pokroić w kostkę i dodać do tortilli. Możliwości jest wiele, warto poszukać w Internecie inspiracji, zamiast od razu decydować się na wyrzucenie produktów. 

Jeśli masz sporo żywności, która ma krótki termin ważności, a naprawdę nie masz pomysłu co z tym zrobić lub planujesz długi wyjazd, to warto wesprzeć Banki Żywności. Takie miejsca pomagają najbardziej potrzebującym: samotnym matkom, bezdomnym, osobom starszym oraz niepełnosprawnym. Żywność przekazywana jest partnerskim organizacjom społecznym m.in. świetlice, towarzystwa pomocy dzieciom, domy samotnej matki, jadłodajnie. Warto zapoznać się z zasadami przekazywania żywności na stronie Banku Żywności. Często są organizowanie osiedlowe zbiórki żywności, do których również możesz zanieść swoją żywność. Warto wspierać takie miejsca i pomagać innym, niż wyrzucić dobre i pełnowartościowe produkty do kosza. 

Problem wyrzucania żywności jest już globalny. Dlatego każdy z nas powinien dorzucić swoją cegiełkę i starać się ograniczyć marnowanie jedzenia do minimum.