Najczęściej występujące alergeny pokarmowe

You are currently viewing Najczęściej występujące alergeny pokarmowe

Czym są alergeny pokarmowe? To produkty spożywcze, których spożycie wywołuje u uczulonej na nie osoby szereg nieprzyjemnych objawów, od wzdęć po bóle brzucha i nudności, a w skrajnych przypadkach może doprowadzić nawet do wstrząsu anafilaktycznego, co stanowi poważne zagrożenie dla życia. Osoby cierpiące na alergie pokarmowe muszą więc ich bezwzględnie unikać.

Najczęstsze alergeny pokarmowe, jak wynika z ustaleń Organizacji Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa, to zboża zawierające gluten, przede wszystkim pszenica oraz powstająca z niej mąka pszenna. Stanowi ona duży problem dla osób cierpiących na celiakię, ponieważ jest mieszaniną trudnych w trawieniu białek roślinnych. Do najczęstszych alergenów pokarmowych zalicza się również mleko i produkty pochodne, czyli śmietany, sery, jogurty, kefiry i maślanki. Każdy z tych produktów zawiera cukier mleczny, który szkodzi osobom cierpiącym na nietolerancję laktozy. Inne powszechnie występujące dziś w społeczeństwie alergeny pokarmowe to między innymi jaja (zarówno kurze, jak i kacze, gęsie czy indycze), orzechy (nie tylko włoskie i laskowe, ale też fistaszki, migdały i kasztany) oraz ryby (zwłaszcza śledź, karp, łosoś, dorsz i tuńczyk).

Wiele z wymienionych wyżej alergenów pokarmowych stanowi podstawowy składnik ciast i tortów, to jednak wcale nie oznacza, że alergicy muszą całkowicie zrezygnować z tych słodkich wypieków. Wystarczy, że będą sięgać po desery, które nie zawierają ich w składzie – można je znaleźć chociażby w naszej ofercie. Nasza cukiernia piecze ciasta na bazie mąk niezawierających glutenu, z których tworzymy własne mieszanki. Na przykład tort wegański czekoladowy nie dość, ze zawiera w sobie mieszankę mąk bezglutenowych to jest bez grama nabiału czy jaj tak jak inne nasze wegańskie słodkości o oryginalnych recepturach pozbawionych najbardziej uczulających składników, które w razie potrzeby możemy dodatkowo zmodyfikować tak, by mogły je pałaszować również osoby cierpiące na niestandardowe alergie pokarmowe. Polecamy nasze najciekawsze propozycje ciasto mango – marakuja, wegańskie ciasto pistacjowe, słodkie słoiki, donuty z matchą i inne zdrowe wypieki spod szyldu Nie jestem z cukru. Takie desery to doskonały wybór nie tylko alergików, ale też wegan, a także wszystkich łasuchów głodnych nowych doznań smakowych.