Ciasta i torty bez cukru białego dodanego

Cukrzyca, choroba metaboliczna charakteryzująca się niedostateczną produkcją insuliny, dotyka osób w każdym wieku, nawet dzieci. Dla wielu z nich diagnoza „cukrzyca” brzmi jak wyrok, powszechnie bowiem uważa się, że zaburzenie to całkowicie wyklucza spożywanie słodyczy. A kto nie kocha słodyczy? Ciasta, torty, bezy, babeczki, batony – któż mógłby im się oprzeć? Na szczęście cukrzyca nie jest tak straszna, jak ją malują, choć rzeczywiście wiąże się z utrudnionym przyswajaniem cukrów. To między innymi dlatego powstała nasza cukiernia bez cukru dodanego.

Czy diabetycy mogą jeść ciasta i torty?

Osoby cierpiące na cukrzycę potrzebują zbilansowanej diety o obniżonej zawartości cukrów prostych. Nie oznacza to jednak, że muszą zrezygnować z sięgania po słodkie wypieki takie jak ciastka, ciasta czy torty. Wystarczy, że będą wybierać słodkie wypieki o niskim indeksie glikemicznym oraz wypieki  bez cukru dodanego czyli ciastka, ciasta i torty, których skład pozbawiony jest dodatku sacharozy, najpopularniejszej, a jednocześnie najbardziej niebezpiecznej dla diabetyków substancji słodzącej. Sacharoza, zwłaszcza spożywana w dużych ilościach, może być szkodliwa nawet dla osób zdrowych, ponieważ zwiększa ryzyko chorób takich jak miażdżyca, nadciśnienie, artretyzm czy próchnica zębów, a do tego dostarcza how to stream new movies on look movie.com organizmowi mnóstwa pustych kalorii przyczyniających się do rozwoju otyłości. Dlatego ciastka, ciasta i torty bez cukru białego jako dodatek zaleca się nie tylko diabetykom. Każdy, kto troszczy się o swoje zdrowie i chce utrzymać szczupłą sylwetkę, powinien wybierać wypieki pozbawione sacharozy.


Ciasta i torty bez cukru – czy to możliwe?

Mogłoby się wydawać, że brak cukru dodanego = brak słodkiego smaku. Nic bardziej mylnego! Cukier można przecież zastąpić innymi substancjami słodzącymi, na przykład erytrytolem. W przeciwieństwie do sacharozy, która posiada ekstremalnie wysoki indeks glikemiczny, erytrytol w ogóle nie powoduje wzrostu stężenia glukozy we krwi, dzięki czemu jest całkowicie bezpieczny dla diabetyków. Jednocześnie gwarantuje zbliżony poziom słodkości (sięgający mniej więcej 70% słodkości tradycyjnego cukru białego), tort bez cukru, nie są możliwe do wykonania, ale bez jego dodatku już tak i są samo pyszne jak torty wypełniony sacharozą. Podobnie rzecz się ma z innymi wypiekami. Ciasta i ciastka bez cukru jako dodatku nie odbiegają wcale smakiem od swoich konwencjonalnych odpowiedników dostępnych w zwykłych cukierniach i sklepach spożywczych. Różnią się od nich natomiast zasadniczo pod względem wartości odżywczych. Każde ciasto bez cukru białego dodanego dostępne w naszej cukierni zawiera bogactwo witamin i minerałów, a do tego, dzięki zastosowaniu erytrytolu, wykazuje działanie antyoksydacyjne – takie desery mają więc zbawienny wpływ na zdrowie. Wypieki powstające na bazie sacharozy nie mogą się pochwalić podobnymi zaletami. Tylko torty i ciasta bez cukru białego jako dodatku są równie zdrowe, co smaczne.

Jakie ciasta i torty dla diabetyków dostępne są w naszej ofercie?

Nasza cukiernia oferuje szeroki wybór pysznych deserów słodzonych zamiennikami cukru białego.  Możesz u nas kupić między innymi tort bez cukru białego dodanego i ciasto bez cukru jako dodatku w składzie, a także batony i babeczki, również pozbawione dodatku cukru, w różnych wariantach smakowych do wyboru. Zawsze jednak trzeba pamiętać, aby sprawdzić skład deseru i sprawdzić czy składniki, które proponujemy są odpowiednie dla danej jednostki chorobowej. Warto dodać, że wiele z tych deserów nie posiada w składzie dodanego nie tylko tradycyjnego cukru, ale też glutenu, problematycznego dla osób cierpiących na celiakię, oraz składników pochodzenia zwierzęcego, nietolerowanych przez osoby pozostające na diecie wegetariańskiej i wegańskiej – są więc idealnymi przekąskami dla każdego. Polecamy je zarówno tym, którzy nie mogą sięgać po tradycyjne słodycze, jak i tym, którzy chcą ograniczyć ich spożycie.