Cukrzyca to choroba metaboliczna, która jest wynikiem zaburzenia wydzielania lub nieprawidłowego działania insuliny- hormonu wytwarzanego przez trzustkę. Niedobór insuliny powoduje wzrost stężenia glukozy we krwi, jednak poprzez upośledzone działanie hormonu, glukoza, nie dostaje się do komórek organizmu, przez co stają nie one niedożywione. Cukrzyca dzieli się na kilka rodzajów m.in. cukrzycę typu pierwszego oraz drugiego. Oprócz tych najbardziej znanych rodzajów cukrzycy rozróżniamy też cukrzycę ciążową.
Cukrzyca typu 1 – występuje najczęściej u młodych ludzi i dzieci. Spowodowana jest uszkodzeniem komórek trzustki, przez co są one nie zdolne do produkcji insuliny.
Cukrzyca typu 2 – spowodowana upośledzeniem wydzielania insuliny, na które wpływ mają różne czynniki genetyczne, lub opornością na działanie insuliny.
Cukrzyca (typ 2) często bywa nazywaną nową chorobą cywilizacyjną, ponieważ do jej powstania przyczynia się zła dieta, w tym nadużywanie cukrów prostych i alkoholu, otyłość oraz brak aktywności fizycznej.
Według szacunkowych statystyk w 2014 roku było na świecie żyło 422 mln dorosłych z cukrzycą, Międzynarodowa Federacja Diabetologiczna prognozuje, że w 2040 roku ma być już 642 milionów osób chorych na cukrzycę.
Zalecenia w leczeniu cukrzycy
Według zaleceń Polskiego Towarzystwa Diabetologii, osoby chore na cukrzyce muszą przestrzegać zbilansowanej, zdrowej diety, gdzie ok. 45 % stanowić będą złożone węglowodany, bogate w błonnik, który oprócz poprawy pracy jelit, wpływa na obniżenie ilości explore the exciting collection of new movies streaming now cukru we krwi. Ilość białka w diecie osób chorych na cukrzyce, powinno stanowić ok. 15-20 %, czyli tyle samo ile dla osób chcących odżywiać się zdrowo. Tłuszcze to ok. 25 %, z czego większą cześć powinny stanowić nienasycone kwasy tłuszczowe.
W diecie osób na cukrzyce ważne jest oby pilnować indeksu glikemicznego produktów. IG to szybkość zwiększenia się stężenia glukozy w porównaniu z tym, które następuje po spożyciu tej samej ilości węglowodanów w czystej ich postaci. Ze względu na wskaźnik IG produkty dzielimy na te o niskim, średnim i wysokim indeksie glikemicznym.
Osoby chore na cukrzyce powinny budować swoją dietę w oparciu o produkty o niskim i średnim indeksie glikemicznym.
Jakie słodycze mogą jeść diabetycy?
Osoby chorujące na cukrzyce muszą przestrzegać zdrowej i dobrze zbilansowanej diety. W przypadku słodyczy, nie muszą być one całkiem wykluczone z diety diabetyka. Obecnie na rynku można spotkać zamienniki cukru, dzięki który domowe wypieki mogą pojawić się w diecie cukrzyka. Do najbezpieczniejszych i najbardziej popularnych zaliczamy erytrytol, ksylitol oraz stewie. Wypieki dla cukrzyków powinny być wykonane z pełnoziarnistej mąki bogatej w błonnik, np. żytniej pełnoziarnistej. Inne mąki których indeks glikemiczny jest dość niski to mąka z ciecierzycy, mąka gryczana, owsiana. Nadają się wiec one do tworzenia zdrowych deserów. Kolejnym warunkiem idealnego ciasta dla cukrzyka jest wyeliminowanie z jego składu tłustych kremów, można zastąpić je jogurtem naturalnym czy też chudym twarogiem.
Ciasta dla diabetyków nie powinny zawierać także owoców o wysokim indeksie glikemicznym ani też dżemów czy budyniu. Odpowiednio przyrządzone słodycze powinny być też zawsze spożywane po dobrze zbilansowanym posiłku.
Ciasto i słodycze nie muszą całkowicie znikać z diety diabetyka, przy odpowiedniej wadze, ustabilizowaniu cukru we krwi i dobrze zbilansowanym posiłkom, desery, które dzięki odpowiednim zamiennikom nie podwyższają gwałtownie cukru we krwi, mogą z powodzeniem zagościć w diecie osób chorych na cukrzycę. Wiele nowoczesnych cukierni, proponuje w swojej ofercie zdrowe wypieki, w tym ciasta bez cukru, w których nie występuje dodatek białego cukru. Powstają także nowoczesne kawiarnie bez cukru , które szczycą się używaniem zamienników cukru białego, jednak każda osoba chora na cukrzyce powinna wcześniej poznać pełny skład ciasta, aby upewnić się czy deser nie spowoduje gwałtownego wzrostu cukru.
Nowa marka, ciast bez cukru i bez glutenu, w której nie używany jest dodatek białego cukru i glutenu Nie jestem z cukru ciągle rozwija asortyment swoich produktów, dzięki czemu wkrótce pojawia się także ciasta dla cukrzyków.