Keto torty urodzinowe

You are currently viewing Keto torty urodzinowe

Dieta ketogeniczna, zwana potocznie dietą keto, to sposób odżywiania polegający na zminimalizowaniu spożycia węglowodanów przy jednoczesnym zwiększaniu spożycia tłuszczów w celu wprowadzenia organizmu w stan ketozy i umożliwienia mu efektywnego spalania masy ciała. Wydawać by się mogło, że taka dieta całkowicie wyklucza sięganie po słodkie wypieki, takie jak torty, ponieważ z reguły zawierają one duże ilości węglowodanów. Od tej reguły istnieją jednak wyjątki. Dzięki temu ketogenicy mogą świętować urodziny jak każdy: zdmuchując świeczki z tortu i pałaszując go ze smakiem.

Jakie torty można jeść na diecie ketogenicznej?

Osoby stosujące dietę ketogeniczną mogą bez obaw jeść torty keto, które zawierają możliwie najniższą ilość węglowodanów. Od klasycznych wypieków różnią się tym, ze nie znajdziecie w nich żadnego cukru, glutenu i innych produktów zbożowych, a owoce tylko w niewielkiej, dopuszczalnej ilości, zamiast tego znajdziemy w nim mąkę kokosową, mąkę migdałową, pyszne tłuste śmietany, ser mascarpone oraz słodziki m.in. erytrytol czy stewia. W tego rodzaju wypiekach stosuje się też keto owoce: maliny, borówki, truskawki, mango itp. Wszystkie te składniki są nie tylko niskowęglowodanowe, co sprzyja zrzucaniu wagi, ale też odżywcze, ponieważ stanowią źródło potrzebnych organizmowi witamin, a do tego oczywiście zniewalają wybornym smakiem. Tort niskowęglowodanowy stworzony na bazie takiej receptury będzie więc najlepszym wyborem dla ketogenika i idealnym dopełnieniem jego urodzinowego przyjęcia.

Jakie torty keto oferuje nasza cukiernia?

W ofercie naszej cukierni można znaleźć wiele słodkich wypieków dla osób pozostających na diecie ketogenicznej, w tym dwa torty keto o smaku kakaowo-malinowym z dodatkiem płatków róży (w wersji standardowej) i opcjonalną posypką z jadalnego złota (w wersji glamour), które pięknie wyglądają i wspaniale smakują. Ich receptura opiera się wyłącznie na składnikach bogatych w zdrowe tłuszcze i ubogich w proste węglowodany: biszkopt powstaje z połączenia mąki kokosowej i mąki migdałowej, śmietanki i mascarpone i wspaniałej słodyczy doda mu niewielka ilość erytrytolu. Dodatkowy walor smakowy i dekoracyjny zapewniają owoce: truskawki i borówki. Dzięki temu, że stawiamy na takie niskowęglowodanowe alternatywy, nasze torty są bezpieczne nie tylko ketogeników, ale też cukrzyków i osób unikających glutenu w diecie. Polecamy je więc na przyjęcia urodzinowe dla wszystkich dbających o zdrowie i linię.