Właściwości syropu z agawy
Czasami zajadając się pysznymi ciastami z naszej cukierni bez cukru, gdzie cukier występuje tylko jako naturalny składnik naszych produktów możesz nawet nie być świadomym, że na Twoim talerzu znajdziesz odrobinę „Meksyku”. Dlaczego? Otóż w części wyrobów wśród składników możesz znaleźć syrop z agawy. Czym on dokładnie jest i w jakim celu się go stosuje? Odpowiedzi na te pytania znajdziesz w dzisiejszym wpisie.
Prosto z Ameryki
Agawa to roślina o bardzo dużej ilości zastosowań. Już od wieków ludzie znają właściwości tejże rośliny i wykorzystują ją na wiele sposobów. Włókna agawy są niezwykle mocne, dlatego mają one zastosowanie w produkcji toreb, sznurów oraz papieru. Tak przetworzone włókna noszą nazwę sizalu. To bardzo ładna roślina, mająca również charakter dekoracyjny. Zdecydowanie woli ciepły klimat i na zewnątrz może swobodnie rozwijać się między innymi w Meksyku, lecz coraz częściej można znaleźć ją również w polskich domach. Grube, mięsiste liście dodają charakteru oraz koloru miejscu, w którym się znajdują. Warto również wspomnieć o właściwościach leczniczych, niektóre gatunki po dzień dzisiejszy są używane do produkcji substancji i medykamentów. No i oczywiście, co najistotniejsze w kontekście tego artykułu, z rdzenia jej liści pozyskuje się syrop.
Miód wersja light
Ekstrakt z agawy w formie syropu pozyskuje się z rdzenia liści rośliny. Następnie zostaje poddany on obróbce – przefiltrowaniu soku oraz podgrzaniu do momentu uzyskania gęstego syropu. Swoją popularność w Europie zawdzięcza głównie dwóm czynnikom – podobnemu smakowi do miodu oraz relatywnie niskiemu poziomowi indeksu glikemicznego, który, w zależności od sposobu przygotowania, waha się między 15 a 30. Trzeba jednak uważać na zawartość fruktozy w składzie, u niektórych producentów może wynosić ona nawet 90%. Syrop z agawy ma miły, delikatny smak, który przypomina miód.