Superfoods czyli składniki, które mają zbawienny wpływ na nasz organizm. Są to produkty nieprzetworzone, pełne właściwości odżywczych.
W naszych ciastach, o których mówimy często bez cukru i glutenu (ponieważ nie zawierają ich dodatku) pierwsze skrzypce gra smak, oraz skład i właściwości odżywcze! Składy naszych ciast, to przede wszystkim bogactwo minerałów i witamin. Zdrowe, smaczne i pożywne składniki. Oryginalny, wyrazisty smak oraz piękny estetyczny wygląd- to zasługa najlepszych produktów i oczywiście wspaniałych SUPERFOODS, którymi wzbogaciliśmy składy naszych ciast.
Jakich SUPERFOODS używamy w naszej tzw. cukierni bez glutenu i bez cukru, w której nie stosujemy dodatku cukru i glutenu?
MORWA BIAŁA: Roślina wykazująca właściwości zdrowotne i lecznicze. Do jednej z najważniejszych cech morwy zalicza się ograniczenie wchłaniania cukrów prostych i obniżanie poziomu cukru we krwi. Nazywana także naturalnym środkiem wspomagającym odchudzanie. Właściwości zdrowotne morwy wykorzystywane są w profilaktyce chorób serca (działa przeciwmiażdżycowo). Dodatkowo owocom morwy białej udowodniono działanie przeciwnowotworowe oraz oczyszczające z toksyn. Dzięki dużej zawartości witamin z grupy B, działają korzystnie na pracę mózgu. Morwa biała wykazuje także właściwości antywirusowe oraz moczopędne. Morwa biała jest wspaniała pod kątem właściwości, ale smakuje równie dobrze, ponieważ jest naturalnie słodka. Idealnie komponuje się w naszym nowym wegańskim nerkowniku kokosowym!
KAKAO SUROWE: to źródło węglowodanów, kwasów tłuszczowych, witamin z grupy B, witamin A, C i E oraz białka. Kakao jest ponadto źródłem minerałów takich jak: żelazo, potas, wapń, magnez i cynk. W naszej bezglutenowej cukierni, (w której mogą wystąpić śladowe ilości glutenu, ze względu na jego obecność w pracowni) kakao używamy do dekoracji, wygląda przepięknie, dodaje uroku oraz przemyca do ciasta cenne właściwości i minerały, ale co również bardzo ważne- wspaniale smakuje!
JAGODY GOJI: Uznawane za jeden z popularniejszych superfoodsów, mające wiele właściwości zdrowotnych. Bogate w antyoksydanty (przewciutleniacze), które pozwalają zachować młody wygląd, redukują wonne rodniki i działają antynowotworowo. Bogate w witaminy m.in. E, C, B oraz składniki mineralne m.in. żelazo, cynk czy wapń. Owoce Goji zmniejszają ryzyko zachorowań na choroby serca, wpływają na kondycję, włosów i paznokci, a dzięki zawartości błonnika poprawiają pracę jelit oraz hamują zatrzymywanie wody w organizmie. Te niezwykłe jagody znajdziecie w naszych nowościach – serniku mango oraz torcie letnie mango! Ciasta na zamówienie w naszej cukierni to samo zdrowie!
JAGODY ACAI: Owoce nazywane prawdziwą bomba zdrowotną. Zaliczane do superfoofdsów nie bez powodu. Pełne witamin A, C oraz z grupy B oraz składników mineralnych. Zawierają także przeciutleniacze, które hamują rozwój komórek nowotworach. Jagody Acai maja także właściwości pobudzające, redukują zmęczenie i wpływają na regenerację po wysiłku fizycznym. Dzięki obecności wapnia wpływają na mocne kości przeciwdziałają osteoporozie. Ten niezwykle smaczny superfoods znajdziecie w naszym niesamowicie kremowym nerkowniku owocowym!
HERBATA MATCHA: To sproszkowana, naturalna, japońska zielona herbata o wielu zdrowotnych właściwościach i wysokiej zawartości chlorofilu. Po pierwsze, dzięki dużej zawartości kofeiny matcha świetnie pobudza, dodając energii stopniowo, w przeciwieństwie do kawy. Dłużej parzona (w przypadku naparu) ma właściwości rozluźniające, odprężające i pozwala redukować stres. Matcha to także skarbnica przeciwutleniaczy, neutralizuje wolne rodniki, zapobiega chorobom nowotworowym. Ten wyjątkowy superfoods znajdziecie w naszej nowej wegańskiej tarcie limonkowo- cytrynowej!
GRANAT: owoc który musiał się znaleźć w naszych recepturach. Jego smak: wyjątkowy, orzeźwiający jest wspaniałym dodatkiem i dekoracją naszych zdrowych ciast. Poza smakiem oraz pięknym wyglądem jest również skarbnicą witamin: między innymi znajdziemy w nim witaminę A, C,E, B. Owoc granatu w swoim wnętrzu kryje całe mnóstwo składników odżywczych: magnez, fosfor, potas, jod, a także krzem. Owoc granatu znajdziecie między innymi w torcie letnie mango i to w naprawdę dużych ilościach, bo zdrowych składników, nigdy zbyt wiele ! 😊
KOKOS: piękny zapach oraz pyszny smak, ale kokos to o wiele więcej! W miąższu kokos zawiera błonnik, potas, magnez i fosfor, kwas foliowy oraz cenne witaminy: witamina C, tiamina, ryboflawina, niacyna, witamina B6, kwas foliowy, witamina E oraz witamina K. Kokos to wspaniałe zródło błonnika. Kokos w kawałkach w naszej bezglutenowej cukierni wykorzystywany jest jako dekoracja, natomiast mleczko kokosowe, używamy do naszych ciast wegańskich. Dzięki temu smakują pysznie, mają jedwabistą konsystencję i są wypełnione minerałami i witaminami.
PISTACJE ŁUSKANE: każdy lubi pistacje 😊 są one pyszne a także obniżają poziom cholesterolu, ciśnienia i cukru. Poprawiają pracę naczyń krwionośnych, regulują poziomu cukru we krwi, mają więc wpływ na czynniki istotne dla prawidłowej pracy serca. W naszej cukierni na zamówienie, pistacje obieramy z łupin samodzielnie, zielone ziarenka, stanowią efektowną, pyszną i przede wszystkim zdrową dekorację dla ciast: między innymi dla tarty cytrynowo- limonkowej!
BAKALIE i PESTKI: o właściwościach i prozdrowotnym wpływie na nasz organizm orzechów, bakali i pestek można pisać w nieskończoność. Są to zdrowe tłuszcze, które powinny znajdować się w diecie każdego z nas! W naszej cukierni, orzechy stanowią bazę naszych spodów do ciast. W zdrowej i świadomej diecie, nie może zabraknąć orzechów, dodajemy je wszędzie gdzie się da, aby przemycić jak najwięcej zdrowia do naszych słodkości bez cukru na zamówienie, w których znajdziecie tylko naturalnie występujący cukier.